Mleczne kulki z dodatkiem aromatu migdałowego bez pieczenia to pomysł na poszerzenie wachlarza ciasteczek cieszyńskich o kolejny pyszny rodzaj.
Kilka, a czasem nawet kilkanaście rodzajów tych słodkich maszketów jest przygotowywane w śląskich domach na święta Bożego Narodzenia oraz inne ważne uroczystości doroczne i rodzinne.
Do podanego przepisu możemy wprowadzić dodatki, które zmienią kolor i smak naszych pralinek. My dodaliśmy suszone i mielone płatki dzikiej róży zebrane latem. Kolejny eksperyment to dodatek naturalnej kawy i kakao, wtedy pralinki smakują jak mleczne cappuccino. Wszystkie warianty dozwolone i przepyszne! :)
Składniki: 350 g mleka w proszku, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 7-10 kropel olejku migdałowego, 70 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy dokładnie z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Następnie powoli dodajemy mleko w proszku. Wszystko dokładnie zagniatamy ręką. Jeśli masa jest za sucha i mało plastyczna dodajemy odrobinę wody lub rumu, jeśli za rzadka – mleka w proszku. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło. Formujemy niewielkie kulki, układamy na tacce i małym palcem robimy wgłębienie. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę gorzką lub mleczną, możemy też wymieszać te dwa rodzaje. Łyżeczką wlewamy do dziurek czekoladę. Tackę z naszymi kulkami dajemy w zimne miejsce.
Jak narychtować?
Do miski dowomy miynki masło, ku tymu pudercuker, pora kropel łolejku z mandli i fajnie wyfyrlujymy. Potym pomały muszymy wspypować mlyko w prószku i cołki czas fyrlać. Terozki trza łobejrzeć masa rynkom – jak je za rzadko – muszymy dosuć mlyka w prószku, jak za gynsto cyknyć kapke rumu abo wody. Jak masa jest akuratno, kulomy nie za wielki kulki, ukłodomy na tacce i w kożdej robiymy dziura. Szekulada gorsko, abo jak kiery woli mlyczno, roztopiomy nad gorczkiem ze wrzawom wodom i łyżyczkom nakłodomy do dziurek. Terzki kulki dowomy do zimnego i fertkig! – cołko filozofijo!
9 października 2007 r. drobne ciasteczka cieszyńskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego, w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Więcej informacji na temat ważnych uroczystości rodzinnych oraz świąt dorocznych, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni przeczytasz w artykułach:Słodkie orzechowe ule
Ule
Wigilijny stół
Siemieniotka – tradycyjna zupa wigilijna
Moczka, makówki i kompot z pieczek
Moczka
Makówki
Kompot z pieczek
łorzechowe rożki
Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka
Kokoski – ciasteczka na Boże Narodzenie i odpust
Kawusie
Bawole oczka
Bombony, szkloki, maszkety…