21 grudnia 2012 r. kopa ornontowicka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
ze śląskiej ziemi
20 lutego 2008 r. śląskie pieczki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce.
9 października 2007 r. śląski piernik tradycyjny został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
28 marca 2011 r. śląski chrustek/chrust/faworki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
21 sierpnia 2006 r. kluski białe śląskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.