Największe ziemniaki z wykopków były przeznaczane na placki ziymiaczane z blachy. Blacha to górna część pieca węglowego znajdującego się w kuchni.
ze śląskiej ziemi
Największe ziemniaki z wykopków były przeznaczane na placki ziymiaczane z blachy. Blacha to górna część pieca węglowego znajdującego się w kuchni.
Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.
W latach 60. ubiegłego stulecia popularna na Śląsku stała się szpajza, czyli kremowy deser z jajek, z bakaliami i kakao, z dodatkiem spirytusu.
Rabarbar jest uprawiany do dziś w niektórych tradycyjnych ogródkach. Kiedyś ta jadalna bylina porastała wszystkie ogrodowe zakątki, rosła pod płotem i na skraju kompostu.
Końcem maja, kiedy jeszcze nie było innych owoców, gospodynie piekły ciasto lub kołocz z rabarbrym, chętnie przygotowywały też rześki kompot o charakterystycznym smaku.
1 lutego 2008 r. wajecznica/smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.
Przepis na świyncelnik pochodzi od gospodyni z Połomi, gdzie podobnie jak w Mszanie i Gogołowej, wykonywany jest od pokoleń jako potrawa wielkanocna.