Latem gospodynie chętnie serwowały swoim domownikom zupy z warzyw, pochodzących z zegródki i pola, wiedząc, że są one pożywne i zdrowe.
ze śląskiej ziemi
W latach 60. ubiegłego stulecia popularna na Śląsku stała się szpajza, czyli kremowy deser z jajek, z bakaliami i kakao, z dodatkiem spirytusu.
Rabarbar jest uprawiany do dziś w niektórych tradycyjnych ogródkach. Kiedyś ta jadalna bylina porastała wszystkie ogrodowe zakątki, rosła pod płotem i na skraju kompostu.
Końcem maja, kiedy jeszcze nie było innych owoców, gospodynie piekły ciasto lub kołocz z rabarbrym, chętnie przygotowywały też rześki kompot o charakterystycznym smaku.
1 lutego 2008 r. wajecznica/smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.
Przepis na świyncelnik pochodzi od gospodyni z Połomi, gdzie podobnie jak w Mszanie i Gogołowej, wykonywany jest od pokoleń jako potrawa wielkanocna.
Na śląskim stole wielkanocnym nie może zabraknąć szumnej zisty, czyli pięknie wyrośniętej babki ucieranej.