Postanowiliśmy sprawdzić wychwalany w swej niezwykłości smaku i aromatu wypiek według przepisu Jarmili Witczak. Oto przepis na tort orzechowy żony właściciela jastrzębskiego uzdrowiska.
Tort orzechowy bez mąki
Składniki: 4 jajka, cukru tyle ile ważą jajka, mielonych orzechów włoskich co najmniej tyle ile ważą jajka, 1,5 łyżki kakao, rodzynki.
Sposób przygotowania: 4 całe jajka ubić dokładnie z cukrem aż do powstania gęstej, gładkiej masy. Dodać zmielone orzechy włoskie. Rodzynki wymieszać z kakao i także dodać do masy. Wymieszać wszystko delikatnie. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni C przez ok. 1,15 – 1,30 h. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć delikatnie ciasto z blachy. Tort można polać polewą czekoladową.
W 54 numerze Biuletynu Galerii Historii Miasta z grudnia 2019 r. ukazał się artykuł zatytułowany „Wspomnienia dra Andrzeja Wojdałowicza – lakarza domowego Jarmili i Mikołaja Witczaków”. Autor - Henryk Schrey, który od kilkudziesięciu lat jest zaprzyjaźniony z rodziną Wojdałowiczów, przybliża w nim sylwetki zarówno lekarza, jak i Witczaków – rodziny niezwykle zasłużonej dla powstania i rozwoju Jastrzębia.
Jak pisze Schrey, w pamięci doktora Wojdałowicza na długo pozostał smak tortu orzechowego, którym częstowała go podczas wizyt domowych żona Mikołaja – Jarmila. Własnoręcznie napisany przepis ofiarowała żonie lekarza – Ilonie. Przetrwał on do dziś.
*Mikołaj Witczak – ur. 1896 we Wrocławiu, zm. 1976 r. w Jastrzębiu-Zdroju, uczestnik trzech powstań śląskich, działacz społeczno-polityczny, właściciel uzdrowiska w Jastrzębiu, mający ogromny wkład w jego odbudowę po zniszczeniach wojennych
*Jarmila Witczak – ur. 1908 w Rovecne na Morawach (Czechy), zm. 1976 r. w Jastrzębiu-Zdroju, pasjonatka sztuki, uzdolniona poetka i malarka, żona Mikołaja Witczaka jr.