Dymfoki, inaczej nazywane prażokami albo pieczonkami, to dobry pomysł na obiad w okresie letnio-jesiennym. Tradycyjnie przygotowuje się je w żeliwnym kociołku na ognisku.

Składniki: młode ziemniaki, kapusta, marchewka, cebula, wędzony boczek, kiełbasa, pomidory, świeże zioła, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

W sezonie późnego lata i jesieni w ogródku i na polu rosną młode ziemniaki i kapusta, marchewka i cebula. Ziemniaki, marchewkę i kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę w piórka, zaś boczek i pomidory w kostkę. Szatkujemy dość grubo kapustę.  Ścianki kociołka wykładamy liśćmi kapusty i układamy w nim warstwami wszystkie składniki. Każdą warstwę solimy i pieprzymy, możemy także dodać świeżych ziół. Pieczemy pod przykryciem na „żywym” ogniu do miękkości. Możemy także upiec dymfoki w piekarniku, jednak smak dania prosto z ogniska jest niezastąpiony.

Jak narychtować?

Terozki w zegródce i na polu som młode ziymioki, kapusta, marekwia i cebula. Ku tymu wyndzonka i pokroty wuszt. Do szmaku sól, świyże zieliny i tomaty, kiere dajom farby. Wszysko wciepujymy szychtami do żeliwnego gorca, kerego ścianki wykłodomy liściami z kapusty a potym przikrywomy deklym i dowolny do łognia na fojera, abo na piec pod żeliwno blacha.