Lipiec i sierpień to czas, kiedy trwa sezon ogórkowy. Warto wtedy przygotować zdrowe, pełne probiotyków, witamin i mikroelementów ogórki kiszone.
ze śląskiej ziemi
Lipiec i sierpień to czas, kiedy trwa sezon ogórkowy. Warto wtedy przygotować zdrowe, pełne probiotyków, witamin i mikroelementów ogórki kiszone.
Czerwiec to czas zbioru truskawek, na Śląsku nazywanych pozimkami. Te uwielbiane czerwone, aromatyczne i soczyste owoce kojarzą się z latem i początkiem wakacji.
Przełom maja i czerwca to czas, kiedy kwitnie czarny bez. Jest to roślina bardzo popularna, a jej lecznicze właściwości znane są od dawien dawna.
Postanowiliśmy sprawdzić wychwalany w swej niezwykłości smaku i aromatu wypiek według przepisu Jarmili Witczak. Oto przepis na tort orzechowy żony właściciela jastrzębskiego uzdrowiska.
Największe ziemniaki z wykopków były przeznaczane na placki ziymiaczane z blachy. Blacha to górna część pieca węglowego znajdującego się w kuchni.
Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.