Jednym z ulubionych rodzajów ciasteczek cieszyńskich są orzechowe ule, które najszybciej znikają ze świątecznych talerzy pełnych kolorowych słodkości.
ze śląskiej ziemi
Największe ziemniaki z wykopków były przeznaczane na placki ziymiaczane z blachy. Blacha to górna część pieca węglowego znajdującego się w kuchni.
Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.
W latach 60. ubiegłego stulecia popularna na Śląsku stała się szpajza, czyli kremowy deser z jajek, z bakaliami i kakao, z dodatkiem spirytusu.
Rabarbar jest uprawiany do dziś w niektórych tradycyjnych ogródkach. Kiedyś ta jadalna bylina porastała wszystkie ogrodowe zakątki, rosła pod płotem i na skraju kompostu.
Końcem maja, kiedy jeszcze nie było innych owoców, gospodynie piekły ciasto lub kołocz z rabarbrym, chętnie przygotowywały też rześki kompot o charakterystycznym smaku.