Na Śląsku marmeladom nazywa się powidła ze śliwek węgierek lub rzadziej damaszek. Najlepiej smakuje ona na żymle, czyli bułce, z masłem w towarzystwie kakao lub malckawy, czyli kawy zbożowej z mlekiem.
ze śląskiej ziemi
Na Śląsku marmeladom nazywa się powidła ze śliwek węgierek lub rzadziej damaszek. Najlepiej smakuje ona na żymle, czyli bułce, z masłem w towarzystwie kakao lub malckawy, czyli kawy zbożowej z mlekiem.
Kiszona kapusta to naturalny sposób na wzmocnienie, oczyszczenie i odżywienie organizmu. Jest prawdziwą bombą witamin!
Lipiec i sierpień to czas, kiedy trwa sezon ogórkowy. Warto wtedy przygotować zdrowe, pełne probiotyków, witamin i mikroelementów ogórki kiszone.
Czerwiec to czas zbioru truskawek, na Śląsku nazywanych pozimkami. Te uwielbiane czerwone, aromatyczne i soczyste owoce kojarzą się z latem i początkiem wakacji.
Przełom maja i czerwca to czas, kiedy kwitnie czarny bez. Jest to roślina bardzo popularna, a jej lecznicze właściwości znane są od dawien dawna.
Postanowiliśmy sprawdzić wychwalany w swej niezwykłości smaku i aromatu wypiek według przepisu Jarmili Witczak. Oto przepis na tort orzechowy żony właściciela jastrzębskiego uzdrowiska.