Smak i zapach świeżo upieczonego chleba  przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Podsuwamy Wam niezwykle szybki i prosty przepis na chrupiący, niezwykle sprężysty chleb pszenny.

Składniki: 700 g mąki pszennej (opcjonalnie mieszamy 500 g mąki pszennej i 200 g mąki żytniej), 500 ml wody, 25 g drożdży, 1 łyżka cukru,  2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy miskę, do której wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i olej rzepakowy lub słonecznikowy. Wszystko mieszamy dokładnie dużą łyżką. Miskę nakrywamy czystą ścierką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę. Po upływie wskazanego czasu, przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy rękami do uzyskania sprężystej, nieklejącej konsystencji.

Przygotowujemy okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne lub brytfannę, najlepiej z pokrywką. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C razem z naczyniem. Po 10-15 minutach ostrożnie wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego ciasto. Nakrywamy pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i pieczemy chlebek kolejne 30-40 min do uzyskania pięknego koloru. Możemy także na ostatnie 10-15 minut wyjąć chleb z naczynia i piec na kratce piekarnika. Po wskazanym czasie wyjąć chleb i wystudzić. 

Jak narychtować?

Do miski wlywomy letnio woda, dociepujymy drożdże, cuker i fyrlomy. Ku tymu dowomy przesioto bez cedzitko monka, sól i dwie łyżki łoleju. Terozki muszymy wszysko elegancko wyfyrlać warzechom, miska przikryć lnianom ścierkom i dać do ciepłego. Jak ciasto sie poruszo to przekłodomy go na stolnica, posutom monkom i jeszcze kapka wyrobiomy. Piekarok nagrzywomy na 200 razym z brutfankom. Jak sie nagrzeje, wtynczas ciasto przekłodomy do brytfanki z deklym i piekymy kole pół godziny. Potym ściepujymy dekel i piekymy jeszcze z pół godziny aż chlyb bydzie mioł przibronoconom  skórke, a w całej chałpie fajnie bydzie woniać. I fertig – chlyb już idzie jeś, chrubo szmyrniynty masłym i posuty solom, z marmeladom, kyjzom, wusztym abo inakszom bajlagom.

Sznita chleba z masłym. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Sznita chleba z masłym. Fot. Anna Lerch-Wójcik