Śląskie przepisy kulinarne

ze śląskiej ziemi

Postanowiliśmy sprawdzić wychwalany w swej niezwykłości smaku i aromatu wypiek według przepisu Jarmili Witczak. Oto przepis na tort orzechowy żony właściciela jastrzębskiego uzdrowiska. 

Jednym z ulubionych rodzajów ciasteczek cieszyńskich są orzechowe ule, które najszybciej znikają ze świątecznych talerzy pełnych kolorowych słodkości. 

Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.

Image

Popularne w Boncloku

Ahoj.pro
Pismo folkowe
RIK
KulturaLudowa.pl
Jastrzebianie
Cafepads
logo_wh.png
Image
Zrealizowano przy pomocy środków budżetowych Miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach: Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami na rok 2018.

Projekt powstał jako forma promocji, popularyzacji oraz dokumentacji dziedzictwa kulturowego Śląska, a zwłaszcza gwary oraz zwyczajów żywieniowych.

Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved © 2021
Zaprojektowane z przez Strony internetowe Ahoj.pro Jastrzębie-Zdrój

Skontaktuj się

kontakt@bonclok.pl