Fazolowo to zupa z fasoli kolorowej (najczęściej czerwonej lub w biało-fioletowe łatki), która gościła dawniej na śląskich stołach bardzo często.
ze śląskiej ziemi
Fazolowo to zupa z fasoli kolorowej (najczęściej czerwonej lub w biało-fioletowe łatki), która gościła dawniej na śląskich stołach bardzo często.
To słodkie, kokosowo-rumowe kulki z rodzynką. Przygotowywane najczęściej na Godni Świynta, są jednym z rodzajów ciasteczek cieszyńskich, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Siemieniotka, nazywana też konopiotkom, to wigilijna zupa spożywana na Śląsku podczas wieczerzy, przygotowywana z nasion (siemienia) konopi.
Kartofelki marcepanowe to słodkie praliny chętnie przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz z okazji uroczystości rodzinnych i dorocznych.
Buchta w gwarze śląskiej to kluska na parze, ale także słodki, puszysty wypiek, zwijany jak makowiec.
Smak i zapach świeżo upieczonego chleba przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Miynso z krauzy, jak mówią Ślązacy, to nie lada przysmak. Dawniej po świniobiciu część mięsa wekowano, by przedłużyć jego trwałość.