Ciasto z orzechami włoskimi jest proste, a jednocześnie zaskakuje chrupkością orzechów na wierzchu i aromatem miodowego spodu. Sprawdźcie sami!
ze śląskiej ziemi
Ciasto z orzechami włoskimi jest proste, a jednocześnie zaskakuje chrupkością orzechów na wierzchu i aromatem miodowego spodu. Sprawdźcie sami!
W każdym domu ajerkuchy robi się trochę inaczej. Potrafią inaczej wyglądać i smakować. Dla jednych to grubsze naleśniki, dla innych placki lub racuchy.
Placki z blachy były dawniej popularnym daniem obiadowym. Często pieczono większą ilość placków i bywało, że zostawało kilkanaście sztuk.
Kokoski, czyli kokosanki, to ten rodzaj ciasteczek cieszyńskich, który jest chętnie przygotowywany z okazji różnych świąt.
Dawniej by nakarmić całą liczną rodzinę przygotowywano smażonke z dodatkiem mąki i mleka. Składniki te znacznie zwiększały jej objętość.
Doskonałym przykładem na smaczne i zdrowe danie jest wiosenna zupa ziemniaczana z dodatkiem bluszczyku kurdybanka, nazywanego na Śląsku kondrotkiem.