Kandyzowana pigwa o słodko-kwaskowatym smaku i rewelacyjnym aromacie sprawdzi się jako alternatywa rodzynek.
ze śląskiej ziemi
Kandyzowana pigwa o słodko-kwaskowatym smaku i rewelacyjnym aromacie sprawdzi się jako alternatywa rodzynek.
Brołtzupa (niem. Brot – chleb), zwana również wodzionkom, to symbol śląskiej skromności i skłonności do szporowanio, czyli oszczędzania
Przepis na śledziową sałatkę warzywną to dobry pomysł na ciekawe danie inspirowane tradycyjną kuchnią śląską.
Podany przepis na wiosenną zupę jest uniwersalny i swobodnie pokrzywę możemy zastąpić szczawiem lub lebiodą, która smakuje jak zupa z oberiby.
Ciasto z orzechami włoskimi jest proste, a jednocześnie zaskakuje chrupkością orzechów na wierzchu i aromatem miodowego spodu. Sprawdźcie sami!
W każdym domu ajerkuchy robi się trochę inaczej. Potrafią inaczej wyglądać i smakować. Dla jednych to grubsze naleśniki, dla innych placki lub racuchy.
Placki z blachy były dawniej popularnym daniem obiadowym. Często pieczono większą ilość placków i bywało, że zostawało kilkanaście sztuk.
Kokoski, czyli kokosanki, to ten rodzaj ciasteczek cieszyńskich, który jest chętnie przygotowywany z okazji różnych świąt.