Placki z blachy były dawniej popularnym daniem obiadowym. Często pieczono większą ilość placków i bywało, że zostawało kilkanaście sztuk.
ze śląskiej ziemi
Placki z blachy były dawniej popularnym daniem obiadowym. Często pieczono większą ilość placków i bywało, że zostawało kilkanaście sztuk.
Kokoski, czyli kokosanki, to ten rodzaj ciasteczek cieszyńskich, który jest chętnie przygotowywany z okazji różnych świąt.
Dawniej by nakarmić całą liczną rodzinę przygotowywano smażonke z dodatkiem mąki i mleka. Składniki te znacznie zwiększały jej objętość.
Doskonałym przykładem na smaczne i zdrowe danie jest wiosenna zupa ziemniaczana z dodatkiem bluszczyku kurdybanka, nazywanego na Śląsku kondrotkiem.
Do zrobienia krynconki, czyli słodkiego przysmaku sprzed lat, potrzebujemy tylko dwóch składników - żółtek i cukru... no i dosłownie kilku chwil.
Fazolowo to zupa z fasoli kolorowej (najczęściej czerwonej lub w biało-fioletowe łatki), która gościła dawniej na śląskich stołach bardzo często.
To słodkie, kokosowo-rumowe kulki z rodzynką. Przygotowywane najczęściej na Godni Świynta, są jednym z rodzajów ciasteczek cieszyńskich, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Siemieniotka, nazywana też konopiotkom, to wigilijna zupa spożywana na Śląsku podczas wieczerzy, przygotowywana z nasion (siemienia) konopi.