Kartofelki marcepanowe to słodkie praliny chętnie przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz z okazji uroczystości rodzinnych i dorocznych.
ze śląskiej ziemi
Kartofelki marcepanowe to słodkie praliny chętnie przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz z okazji uroczystości rodzinnych i dorocznych.
Buchta w gwarze śląskiej to kluska na parze, ale także słodki, puszysty wypiek, zwijany jak makowiec.
Smak i zapach świeżo upieczonego chleba przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Miynso z krauzy, jak mówią Ślązacy, to nie lada przysmak. Dawniej po świniobiciu część mięsa wekowano, by przedłużyć jego trwałość.
Dymfoki, inaczej nazywane prażokami albo pieczonkami, to dobry pomysł na obiad w okresie letnio-jesiennym. Tradycyjnie przygotowuje się je w żeliwnym kociołku na ognisku.
Na Śląsku marmeladom nazywa się powidła ze śliwek węgierek lub rzadziej damaszek. Najlepiej smakuje ona na żymle, czyli bułce, z masłem w towarzystwie kakao lub malckawy, czyli kawy zbożowej z mlekiem.
Kiszona kapusta to naturalny sposób na wzmocnienie, oczyszczenie i odżywienie organizmu. Jest prawdziwą bombą witamin!