Śliszki to pomysł na szybkie, mączne danie ze składników, które są dostępne zawsze w każdej kuchni. Nazywane są też kluskami szybkimi, leniwymi lub kładzionymi.
na ziemi śląskiej
Danie przygotowywane było najczęściej ze śliwek, wiśni lub jagód leśnych. Ze względu na sezonowość tych owoców serwowano je latem i wczesną jesienią.
Marmolada ma konsystencję żelka – można jeść ją łyżeczką jako zdrową przekąskę lub rozpuścić dowolną ilość w letniej wodzie i pić jako kompot śliwkowy.
Kandyzowana pigwa o słodko-kwaskowatym smaku i rewelacyjnym aromacie sprawdzi się jako alternatywa rodzynek.
Brołtzupa (niem. Brot – chleb), zwana również wodzionkom, to symbol śląskiej skromności i skłonności do szporowanio, czyli oszczędzania
Przepis na śledziową sałatkę warzywną to dobry pomysł na ciekawe danie inspirowane tradycyjną kuchnią śląską.