Przepisów na cieszyńskie ciasteczka, przygotowywane na święta i wesela jest bardzo wiele. W każdym domu rychtuje (przygotowuje) się je według rodzinnych receptur.
na ziemi śląskiej
Przepisów na cieszyńskie ciasteczka, przygotowywane na święta i wesela jest bardzo wiele. W każdym domu rychtuje (przygotowuje) się je według rodzinnych receptur.
Najbardziej charakterystycznym śląskim ciastem wypiekanym z okazji świąt rodzinnych i dorocznych jest kołocz.
Tradycja wypiekania ciasteczek cieszyńskich sięga czasów panowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku.
Bardzo popularną metodą konserwacji było i jest nadal wędzenie, które dodatkowo nadaje wyrobom mięsnym bardziej wyrazistego smaku i aromatu.
Jeszcze niespełna sto lat temu kuchnia śląska na beztydziyń była monotonna, ponieważ wykorzystywano w niej niewiele rodzajów produktów.