Kuchnia na beztydziń i łod świynta

na ziemi śląskiej

Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.

Latem gospodynie chętnie serwowały swoim domownikom zupy z warzyw, pochodzących z zegródki i pola, wiedząc, że są one pożywne i zdrowe.

Image

Popularne w Boncloku

Ahoj.pro
Pismo folkowe
RIK
KulturaLudowa.pl
Jastrzebianie
Cafepads
logo_wh.png
Image
Zrealizowano przy pomocy środków budżetowych Miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach: Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami na rok 2018.

Projekt powstał jako forma promocji, popularyzacji oraz dokumentacji dziedzictwa kulturowego Śląska, a zwłaszcza gwary oraz zwyczajów żywieniowych.

Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved © 2023
Zaprojektowane z przez Strony internetowe Ahoj! Jastrzębie

Skontaktuj się

kontakt@bonclok.pl