- Ania
- Przepisy
Karbinadle
Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.
na ziemi śląskiej
Karbinadle, czyli kotlety mielone, nazywane także karminadlami lub kardinadlami są typowo śląskim daniem obiadowym, chętnie jadanym do dziś.
W latach 60. ubiegłego stulecia popularna na Śląsku stała się szpajza, czyli kremowy deser z jajek, z bakaliami i kakao, z dodatkiem spirytusu.
Rabarbar jest uprawiany do dziś w niektórych tradycyjnych ogródkach. Kiedyś ta jadalna bylina porastała wszystkie ogrodowe zakątki, rosła pod płotem i na skraju kompostu.
Końcem maja, kiedy jeszcze nie było innych owoców, gospodynie piekły ciasto lub kołocz z rabarbrym, chętnie przygotowywały też rześki kompot o charakterystycznym smaku.
1 lutego 2008 r. wajecznica/smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.