Smak i zapach świeżo upieczonego chleba przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
na ziemi śląskiej
Smak i zapach świeżo upieczonego chleba przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Miynso z krauzy, jak mówią Ślązacy, to nie lada przysmak. Dawniej po świniobiciu część mięsa wekowano, by przedłużyć jego trwałość.
Dymfoki, inaczej nazywane prażokami albo pieczonkami, to dobry pomysł na obiad w okresie letnio-jesiennym. Tradycyjnie przygotowuje się je w żeliwnym kociołku na ognisku.
Na Śląsku marmeladom nazywa się powidła ze śliwek węgierek lub rzadziej damaszek. Najlepiej smakuje ona na żymle, czyli bułce, z masłem w towarzystwie kakao lub malckawy, czyli kawy zbożowej z mlekiem.
Kiszona kapusta to naturalny sposób na wzmocnienie, oczyszczenie i odżywienie organizmu. Jest prawdziwą bombą witamin!
Lipiec i sierpień to czas, kiedy trwa sezon ogórkowy. Warto wtedy przygotować zdrowe, pełne probiotyków, witamin i mikroelementów ogórki kiszone.