Niegdyś najbardziej popularnym warzywem, obok ziemniaków, była kapusta spożywana niemal na co dzień przez kilkunastoosobową rodzinę.
na ziemi śląskiej
Niegdyś najbardziej popularnym warzywem, obok ziemniaków, była kapusta spożywana niemal na co dzień przez kilkunastoosobową rodzinę.
Typowo śląskim daniem mięsnym są do dziś karbinadle podawane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Karbinadle, czyli kotlety mielone, są nazywane także karminadlami lub kardinadlami.
Gwarowe słowo harynek wywodzi się od niemieckiego Hering i oznacza nic innego jak śledzia.
Do dziś Ślązacy słyną ze swojej oszczędności i widoczne jest to mocno w codziennym menu tradycyjnych potraw.
W dawnych czasach cukier był drogim i trudno dostępnym produktem, dlatego gospodynie używały go dość oszczędnie.
Śląskie familie zazwyczaj były wielopokoleniowe, co oznaczało, że pod jednym dachem zamieszkiwali dziadkowie, rodzice i ich dzieci. Zaznaczyć przy tym należy, że normą było posiadanie od 5 do 11 pociech.