28 marca 2011 r. śląski chrustek/chrust/faworki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Składniki: 200 g mąki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 1 łyżka spirytusu, sól do smaku, smalec do smażenia, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy gęstą, kwaśną śmietanę, żółtka, sól oraz spirytus. Wyrabiamy rękami tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy z niego kulkę, którą dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy dokładnie na dwa placki o grubości 1-2 mm. Następnie kroimy je nożem na paski o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm. W środku wzdłuż każdego paska wykonujemy nożem nacięcie o długości ok. 4-5 cm. Przewijamy jeden koniec przez dziurkę. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy faworki z każdej strony ok. 1 minuty aż do osiągnięcia złocistego koloru. Jeśli tłuszcz nagrzeje się zbyt mocno, wystarczy włożyć do niego kawałek surowego, obranego ziemniaka. Dzięki temu nie będzie się palił i będzie bardziej klarowny. Po usmażeniu wyjmujemy cedzakiem faworki i odsączamy z tłuszczu na papierze śniadaniowym. Jeszcze gorące faworki posypujemy cukrem pudrem.

Jak narychtować?

Do miski wsuć 20 deko monki, doloć ze sztyry łyżki gynstej kwaśnej śmietonki, trzi żółtka, troszka soli i łyżka szpyrytusu. Wszysko wymiyszać i wyrobiać rynkom, aż wyndzie gładki ciasto, jak na nugle. Kulka podzielić na dwie rowne czynści i rozkulać na stolnicy na dwa ciynki placki (rube na kole 1-2 mm). Nożym pokroć placki na poski, długi na 10 cm, a szyroki na 2-3 cm. Kożdy posek przekroć pozdel w pójszodku, długi kajś jak pół poska. Przewinyć jedyn koniec bez dziurka. W tygliku rozgrzoć fest kole pół kila szmalcu i wciepować chrustki, kiere już za minutka bydom sie fajnie bronocić z jednej, a potym z drugij strony. Piyrwej starki godały, że jak fet je za fest nagrzoty, styknie wrazić konsek surowego ziymioka. Wtynczas fet je tyż barżij klarowny. Chrust wyciognońć na talyrz z papiórym, coby nie był za masny. Gorki chrust łobkulać w pudercukrze i fertig – idzie jeś! 

Więcej o świętowaniu w okresie karnawału oraz zwyczajach i obrzędach zapustowych w artykułach:

Babski comber
Szkubaczki, czyli darcie pierza
Zabawy i hulanki karnawałowe
łostatkowe kreple z marmeladom
Gospodarzu, przyjmiecie kolędników?