21 sierpnia 2006 r. kluski białe śląskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie przeciskamy przez praskę. Wystudzone, przekładamy do dużej miski i dzielimy masę na cztery części. Jedną część wybieramy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy rękami równe, okrągłe kluski. Możemy też opcjonalnie w każdej klusce zrobić dziurkę.

Jak narychtować?

Trza było naszkrobać ziymioków, uwarzić je w łosolonej wodzie, posztamfować abo przeciś bez preska i wyniyś przed siyń, coby łochłódły. Potym te ziymioki zrownać w misce, zrobić krziż, coby wszysko podzielić na sztwierci, z tego wybrać jednom i wsuć na to miyjsce szkróbek, dodać ze dwa jajca i jeszcze soli. Stykło już ino dobrze zamiyszać i kulać rowne kluski. W tym samym czasie piykły sie już rolady w brutfance. W nikierych chałpach do klusków nie dodowało sie jajec. Czasym jak ziymioki były suche, to szło dać kapka wody. Były wtynczas barżij gumowe.