9 października 2007 r. śląski piernik tradycyjny został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Składniki na ciasto: 1,5 kg mąki, 500 g miodu, 500 g cukru, 6 jajek, 300 g masła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, po 1 łyżce – zmielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kakao, kawy, 5 kulek ziela angielskiego, 1,5 kg marmolady śliwkowej
Składniki na polewę: 1 łyżka kakao, 2 łyżki masła, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Miód, cukier oraz masło rozpuszczamy w rondlu. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, mielone: goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, kawę naturalną, ziele angielskie oraz kakao. Do tego dodajemy dobrze ubite jajka i wystudzony miód z masłem oraz cukrem. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Prostokątną lub kwadratową dużą blachę smarujemy masłem i przekładamy na nią ciasto (musimy pamiętać, że ciasto podczas pieczenia mocno wyrośnie). Pieczemy około godziną w temperaturze ok. 160-180 st. C. Upieczony i wystudzony piernik okrywamy ręcznikiem płóciennym i odstawiamy w zimne miejsce na około 3 tygodnie. Po upływie tego czasu ciasto musimy przekroić nożem z długim ostrzem wzdłuż na połowę i posmarować dość grubą warstwą marmolady śliwkowej. Docisnąć, żeby obie połowy dobrze się skleiły.
Do zrobienia polewy przesiewamy do miski cukier puder z kakao. W rondelku zagotowujemy mleko z masłem. Dosypujemy cukier puder z kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Polewamy wierzch piernika i dekorujmy orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami i rodzynkami. Kroimy piernik w małe kwadraty o boku ok. 3 cm.
Jak narychtować?
Nojprzód trza pół kila miodu, tela samo cukru i 30 deka masła rozpuścić w tyglu i łochłódzić. W misce wymiyszać półtora kila monki, dwie kopowiate łyżyczki natronu, po łyżce: zemletych grzebyczków, skurzicy, muszkatu, kakała i bonkawy, piyńć ziorek nowego korzynio. Do tego wloć szejś fajnie ubitych jajec i łochłódzony miód z masłym i cukrym. Wszysko trza porzondnie wyrobić i przeloć na wyszmarowano masłym blacha. Piyc kole godziny na 180 stopni. Trza pamiyntać, że piernik fest urośnie w piykaroku. Upieczone, zimne ciasto zostowiomy w rynczniku na trzi tydnie w zimnym. Potym piernik trza przekroć posprzyk i poszmarować śliwkowom marmeladom.
Polywa nojlepij zrobić samymu. Pudercuker przesioć z kakałym. W tygliku zawarzić mlyko z masłym. Dosuć pudercuker, kakało i fajnie wyfyrlać. Poloć wiyrch piernika i ustroić łorzechami, rozynkami i mandlami. Pocionć w drobne kostki, taki coby były na roz do gymby.