Dawniej ludzie powszechnie korzystali z mocy ziół i roślin leczniczych, które zbierane były na łąkach, polach i w lasach już od marca.
naturalne sposoby na poprawę zdrowia
Dawniej ludzie powszechnie korzystali z mocy ziół i roślin leczniczych, które zbierane były na łąkach, polach i w lasach już od marca.
Kiszenie buraków było dawnej najbardziej popularne we wschodniej Polsce i na Kresach, gdzie chętnie spożywano buraczany zakwas w formie zoftu (soku).
Ślązacy, znając wszechstronnie prozdrowotne właściwości kiszonek, spożywali dużo żuru oraz kiszonej kapusty i ogórków.
Jesień i zima to czas większej podatności na przeziębienia. Aby przygotować się na nadejście sezonu infekcji, warto już wcześniej zadbać o zahartowanie organizmu.
Kolejne pokolenia przekonują się, że babcine sposoby na fiber (gorączkę), ryma (katar), kuckani (kaszel) czy dropani w karku (ból gardła) mogą być skuteczne.
Kiedyś przy każdym domu znajdował się ogród, gdzie w sezonie można było zrywać słodkie, dojrzałe owoce. Najczęściej zjadano je z krzaczka „prosto do gymby”.