Kiszenie buraków było dawnej najbardziej popularne we wschodniej Polsce i na Kresach, gdzie chętnie spożywano buraczany zakwas w formie zoftu (soku).
Składniki: 2 kg ekologicznych buraków, 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody, 5-8 ząbków czosnku, 4-5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, 4 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Kamionkowe naczynie z pokrywką lub duży słój dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki obieramy, kroimy w grubsze plastry i układamy warstwami, przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią, górną warstwą powinny być buraki. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem buraki tak, aby całe były nią przykryte.
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 5-7 dni, zaglądając do niego codziennie. Jeśli buraki lub czosnek wypływają to należy je dociążyć talerzykiem. Jeśli czosnek wypłynie to odławiamy go czystą łyżką i wyrzucamy, bo może powodować pleśnienie naszego zakwasu. Zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce. Przy robieniu kolejnej partii warto dodać odrobinę starego zakwasu, co znacznie przyspieszy proces kiszenia.
Zakwas najlepiej pić rano, na czczo, nie więcej niż pół szklanki dziennie. Możemy także zrobić z niego tradycyjny barszcz czerwony lub wigilijny.
Jak narychtować:
Bonclok z deklym abo wielko krałza muszymy fajnie wymyć i wyparzić. Buraki, nojlepij prosto z zegródki, łobiyromy i krojymy w rube flostry. Terozki muszymy je ukłodać szychtami w boncloku miyndzy nimi styrkomy czosnek, bobkowe listki i nowe korzyni. Na samym wiyrchu muszom być buraki. Wszysko zalywomy przewarzonom, łochłodzonom wodom ze solom do samego wiyrchu. Przikrywomy bonclok deklym i ściyrkom i dowomy do ciepłego na tydziyń. Wszysko idzie przyciś talyrzikiym. Co roz muszymy sie dziwać do boncloka. Jak czosnek wypłynie na wiyrch to muszymy go wyciepać, coby reszta nie spleśniała. Po tydniu slywomy zakwas bez sitko i dowomy do wyparzonych flaszek. Trzimomy w lodówce. Do nowej kiszonki dolywomy kapka starego.
Rano wlywomy pół szolki zakwasu i pijymy na głodny żołondek. Idzie tyż z niego zrobić czyrwony barszcz.
Więcej artykułów o tradycyjnym przetwórstwie pożywienia a także sposobach na naturalne wzmocnienie odporności:
Kiszonki w tradycyjnym jadłospisie
Żur
Tradycyjne sposoby na wzmocnienie odporności
Z babcinej apteczki na przeziębienie