Pięknie wygląda i pachnie – dzika róża często ozdabia nasze ogrody. Okazuje się jednak, że poza walorami zewnętrznymi kwiaty i owoce tej rośliny, rosnącej w formie krzewu, mają wiele zdrowych właściwości.
Działają przeciwzapalnie, wpływają korzystnie na nasz układ pokarmowy, krwionośny i odpornościowy. Są także bogatym źródłem witamin, mikroelementów i innych dobroczynnych składników.
Konfitura, herbatka i napar kosmetyczny z płatków dzikiej róży
Z ciemnoróżowych płatków, pochodzących z pełnych kwiatów dzikiej róży, możemy wykonać zdrową, aromatyczną konfiturę, zaś ususzone płatki będą idealnym dodatkiem do herbatek ziołowych oraz naparów. Okazuje się, że płatki róż mają też działanie kosmetyczne. Stosowane w formie naparu, którym przemywamy skórę, działają na nią ściągająco i antyseptycznie oraz regenerująco, koją ją i rozjaśniają. Płynem można smarować także ślady po ukąszeniu owadów.
Konfitura z płatków dzikiej róży
Składniki: 250 g płatków dzikiej róży, 0,5 kg cukru, sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Kwiaty dzikiej róży zbieramy w ciepły poranek, wybierając te najbardziej dorodne i świeże. Możemy odcinać je w całości nożyczkami, a następnie oddzielić z nich płatki. Innym sposobem jest oddzielanie płatków bezpośrednio podczas zbioru z krzewu. W obu przypadkach sprawdzamy, czy w obrębie kwiatów nie ma robaczków, jeśli są – usuwamy je. Niektórzy polecają także mycie i osuszenie płatków a także usunięcie białego fragmentu z każdego płatka (podstawy), ponieważ może dawać gorzki posmak.
Kolejnym krokiem jest ucieranie zebranych płatków z cukrem lub cukrem pudrem na miękką papkę. Idealnie do tego nadaje się makutra i drewniana pałka, ale można także użyć w tym celu blendera. Zasada jest taka, że waga cukru musi około dwukrotnie przewyższać wagę płatków. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie, nie gotujemy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu lub dla pewności w lodówce.
Konfitura idealnie sprawdzi się jako filung do krepli, czyli nadzienie do pączków. Wystarczy tylko wymieszać ją pół na pół z marmeladom ze śliwek.
Przepis na kreple z marmeladom oraz inne pomysły na wykorzystanie płatków dzikiej róży:
łostatkowe kreple z marmeladom
Uroda z natury: Woda i tonik różany