Projekt powstał jako forma promocji, popularyzacji oraz dokumentacji dziedzictwa kulturowego Śląska, a zwłaszcza gwary oraz zwyczajów żywieniowych.
gwary, języka śląskiego
Słowo | Definicja |
---|---|
Macać sie | robić coś powoli |
Maga | lubczyk |
Majs | kukurydza |
Majtnońć sie | minąć, spudłować |
Makówki | słodka potrawa wigilijna z bułek i mleka z dodatkiem maku i bakalii. Typowe danie świątecznej kuchni śląskiej. |
Malas | syrop z buraków cukrowych |
Malc | karmel |
Malckawa | kawa zbożowa |
Malto | cukierki ziołowo-miodowe pakowane w papierki i sprzedawane na wagę w torebkach papierowych |
Mamlas | gamoń; osoba nierozgarnięta, nieporadna |
Mandle | migdały |
Mantel | płaszcz lub opona |
Mantelszyrca | rozpinany fartuch, sukienka na guziki "po domu" |
Maras | brud, błoto, nieporządek, bałagan |
Marchwionka | zupa z marchwi |
Marekwia | marchewka |
Marmelada | powidła ze śliwek |
Maryjonek | majeranek |
Maryjonek | majeranek |
Masara | duża mucha |
Maślonka | maślanka |
Masne | tłuste |
Maszka | muszka (element stroju męskiego) |
Maszkety | słodycze, smakołyki |
Maszynka | pot. maszyna rolnicza do kopania ziemniaków |
Mauszlować | szukać, grzebać, kombinować |
Maźglaty | rozpływający się |
Mazidło | maść |
Medalikorz | żartobliwe, potoczne określenie mieszakańca Częstochowy |
Merta | mirta, krzew z gęstymi, wiecznie zielonymi małymi listkami |
Metermas | miarka |
Miano | imię |
Mianować sie | nazywać się |
Mieć anong | mieć rozum |
Mieć ała | być chorym na umyśle |
Mieć coś w laubie | być lekko nietrzeźwym; mioł coś w laubie - był hycony |
Mieć ipi | być wariatem |
Mieć recht | mieć rację |
Mieć rod | lubić coś |
Mieć ruła | być powolnym |
Mieć uciecha | cieszyć się z czegoś, mieć radość |
Mieć w zocy | mieć szacunek |
Mieć łopowoge | mieć odwagę |
Mieć łopowoge | mieć odwagę |
Miech | worek |
Mierznie mi sie | nudzi mi się |
Miesionczek | księżyc |
Mietła | miotła |
Miglanc | osoba sprytnie uchylająca się od pracy; niegrzeczny chłopiec |
Miliony wert | coś drogocennego, niezastąpionego, wartego każdych pieniędzy; często stosuje się w odniesieniu do jakieś osoby |
Miszung | mieszanka |
Mitrynżyć | marnować czas |
Miynki | miękki |
Miynkutki | miękki |
Miynsopust | karnawał |
Miyszek | worek |
Mlycz | mniszek lekarski |
Moc | dużo |
Moczka | słodka potrawa wigilijna wykonana z rozmoczonego piernika, kompotów oraz bakalii. Typowe danie świątecznej kuchni śląskiej. |
Modro kapusta | czerwona kapusta; tradycyjne danie obiadowe kuchni śląskiej |
Modry | niebieski |
Moj | maj |
Mojluft | majowe powietrze; określenie ciepłej majowej pogody |
Mondamin | mąka ryżowa na kleik dla dzieci |
Monyj, mony | może, prawdopodobnie |
Moplik | motorower |
Mota | ćma |
Motór | motor |
Mrowce | mrówki |
Muster | wzór, szablon, wykrój |
Muszkat | gałka muszkatołowa |
Muszkaty | pelargonie |
Muter | matka, mama |
Myńszy | mniejszy |
Myntel | motyl |
Młócić | pot. jeść łapczywie, zjadać coś ze smakiem |
Młoducha | panna młoda |
Młodzi | para młoda |