

Projekt powstał jako forma promocji, popularyzacji oraz dokumentacji dziedzictwa kulturowego Śląska, a zwłaszcza gwary oraz zwyczajów żywieniowych.
gwary, języka śląskiego
| Słowo | Definicja |
|---|---|
| Macać sie | robić coś powoli |
| Maga | lubczyk |
| Majs | kukurydza |
| Majtnońć sie | minąć, spudłować |
| Makówki | słodka potrawa wigilijna z bułek i mleka z dodatkiem maku i bakalii. Typowe danie świątecznej kuchni śląskiej. |
| Malas | syrop z buraków cukrowych |
| Malc | karmel |
| Malckawa | kawa zbożowa |
| Malto | cukierki ziołowo-miodowe pakowane w papierki i sprzedawane na wagę w torebkach papierowych |
| Mamlas | gamoń; osoba nierozgarnięta, nieporadna |
| Mandle | migdały |
| Mantel | płaszcz lub opona |
| Mantelszyrca | rozpinany fartuch, sukienka na guziki "po domu" |
| Maras | brud, błoto, nieporządek, bałagan |
| Marchwionka | zupa z marchwi |
| Marekwia | marchewka |
| Marmelada | powidła ze śliwek |
| Maryjonek | majeranek |
| Maryjonek | majeranek |
| Masara | duża mucha |
| Maślonka | maślanka |
| Masne | tłuste |
| Maszka | muszka (element stroju męskiego) |
| Maszkety | słodycze, smakołyki |
| Maszynka | pot. maszyna rolnicza do kopania ziemniaków |
| Mauszlować | szukać, grzebać, kombinować |
| Maźglaty | rozpływający się |
| Mazidło | maść |
| Medalikorz | żartobliwe, potoczne określenie mieszakańca Częstochowy |
| Mentopyrz | nietoperz |
| Merta | mirta, krzew z gęstymi, wiecznie zielonymi małymi listkami |
| Metermas | miarka |
| Miano | imię |
| Mianować sie | nazywać się |
| Mieć anong | mieć rozum |
| Mieć ała | być chorym na umyśle |
| Mieć coś w laubie | być lekko nietrzeźwym; mioł coś w laubie - był hycony |
| Mieć ipi | być wariatem |
| Mieć recht | mieć rację |
| Mieć rod | lubić coś |
| Mieć ruła | być powolnym |
| Mieć uciecha | cieszyć się z czegoś, mieć radość |
| Mieć w zocy | mieć szacunek |
| Mieć łopowoge | mieć odwagę |
| Mieć łopowoge | mieć odwagę |
| Miech | worek |
| Mierznie mi sie | nudzi mi się |
| Miesionczek | księżyc |
| Mietła | miotła |
| Miglanc | osoba sprytnie uchylająca się od pracy; niegrzeczny chłopiec |
| Miliony wert | coś drogocennego, niezastąpionego, wartego każdych pieniędzy; często stosuje się w odniesieniu do jakieś osoby |
| Miszung | mieszanka |
| Mitrynżyć | marnować czas |
| Miynki | miękki |
| Miynkutki | miękki |
| Miynsopust | karnawał |
| Miyrzwa | słoma i kłoski zbierane dużymi grabiami po żniwach |
| Miyszek | worek |
| Mlycz | mniszek lekarski |
| Moc | dużo |
| Moczka | słodka potrawa wigilijna wykonana z rozmoczonego piernika, kompotów oraz bakalii. Typowe danie świątecznej kuchni śląskiej. |
| Modro kapusta | czerwona kapusta; tradycyjne danie obiadowe kuchni śląskiej |
| Modry | niebieski |
| Moj | maj |
| Mojluft | majowe powietrze; określenie ciepłej majowej pogody |
| Mondamin | mąka ryżowa na kleik dla dzieci |
| Monyj, mony | może, prawdopodobnie |
| Moplik | motorower |
| Mota | ćma |
| Motór | motor |
| Mrowce | mrówki |
| Muster | wzór, szablon, wykrój |
| Muszkat | gałka muszkatołowa |
| Muszkaty | pelargonie |
| Muter | matka, mama |
| Myńszy | mniejszy |
| Myntel | motyl |
| Młócić | pot. jeść łapczywie, zjadać coś ze smakiem |
| Młoducha | panna młoda |
| Młodzi | para młoda |

