Moczka, czyli słodki deser z namoczonego piernika, kompotów i bakalii, to niekwestionowana królowa zimowego świętowania na Śląsku.
W grudniu 2022 r. spotkaliśmy się z Towarzystwem Miłośników Ziemi Jastrzębskiej, gdzie każdy w opowieściach wychwalał smak moczki, ale i tak twierdził, że „kożdo fajno, ale u niego w chałpie je nojlepszo”. Wspólnie z panem: Marianem, Kazikiem, Adasiem, Michałem i Józkiem postanowiliśmy to sprawdzić.
Nadszedł grudzień 2023 i wspólnie zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą moczkę. Wynik - oczywiście ex aequo dla każdej moczki! W każdej chałpie smakuje inaczej, ale każda jest niepowtarzalnym symbolem Bożego Narodzenia i najpiękniejszym wspomnieniem rodzinnego domu.
Basia, Ania super, że byłyście. Zdjęcie od pana Michał Oślizło jest potwierdzeniem, że moczki warzi się ino fest dużo.
Fot. Michał Oślizło
Inne artykuły o moczce:
Moczka
Moczka, makówki i kompot z pieczek