W tym roku znaleźliśmy się w gronie Jury Konkursu Kulinarnego o Złoty, Srebrny i Brązowy Fartuch.

To była niezwykła przygoda móc wziąć udział w największej i najważniejszej imprezie związanej z dziedzictwem kulinarnym Województwa Śląskiego oraz poznać Organizatorów, Jurorów i oczywiście wspaniałych Uczestników Konkursu Kulinarnego. A kosztowanie i smakowanie tych wszystkich smakowitości naszej tradycyjnej kuchni dopełniło tylko wyjątkowość tego dnia :)

Oto Laureatki w kategorii Amatorzy oraz ich konkursowe menu:

1 Miejsce - KGW Szeroka: Deser „Marzenie truskawkowe”, Jastrzębska wodzionka, Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek
2 Miejsce - KGW Popielów-Radziejów: Szpajza szokoladowa, polywka na maślance, karczek na kiszonej kapuście
3 Miejsce - KGW Szczerbice: Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, Zupa wiśniowa z makaronem, Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną

Podczas tegorocznej edycji Festiwalu udało się także ustanowić nowy Rekord Polski na Największy Szałot. Panie z sześciu jastrzębskich Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały 132 kg tradycyjnej sałatki jarzynowej, pobijając tym samym dotychczasowy rekord z 2019, który został ustanowiony w Drawnie.

Gratulujemy Organizatorom, wszystkim Laureatom oraz Rekordzistkom!

Jury Konkursu Kulinarnego Śląskie Smaki. Fot. z arch. Artura Zaskóskiego
Jury Konkursu Kulinarnego Śląskie Smaki. Fot. z arch. Artura Zaskórskiego

KGW Szczerbice przy pracy. Fot. Marcin Wójcik
KGW Szczerbice przy pracy. Fot. Marcin Wójcik

KGW Szeroka - Laureatki 1 miejsca w konkursie. Fot. Marcin Wójcik
KGW Szeroka - Laureatki 1 miejsca w konkursie. Fot. Marcin Wójcik

Jury Konkursu przy pracy ;). Fot. Marcin Wójcik
Jury Konkursu przy pracy ;). Fot. Marcin Wójcik