20 listopada w Pawłowicach od samego rana świętowano Dzień Śląski. Dzięki zaproszeniu przez tutejszy ośrodek kultury oraz bibliotekę mieliśmy okazję zaprezentować książkę „Pełny bonclok”.
Prelekcja i prezentacja multimedialna Ani Lerch-Wójcik, oprócz tematu dziedzictwa kulinarnego i kulisów powstania książki, nawiązywała także do zbliżającego się dużymi krokami okresu Świąt Bożego Narodzenia, jego zwyczajów i obrzędowości. Na spotkanie przybyli przedstawiciele lokalnych instytucji, reprezentant Regionalnego Instytutu Kultury w Katowicach (patron projektu „Pełny bonclok”), a także liczni mieszkańcy gminy Pawłowice oraz okolicznych miejscowości, członkowie tutejszego zespołu folklorystycznego oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Spotkaniu towarzyszyła wystawa.
Program Dnia Śląskiego był bardzo bogaty. Już rano w Przedszkolu "Modrzewiowy Ogród" odbyły się warsztaty szkubanio, czyli rwania pierza gęsiego na zegłówki (poduszki) i pierzyny. Maluchy chętnie poznawały tajniki tych tradycyjnych czynności.
Punktem kulminacyjnym Dnia Śląskiego było otwarcie sali regionalnej, mieszczącej się w nowym budynku Gminnego Ośrodka Kultury. Organizatorzy zorganizowali także degustację tradycyjnych śląskich potraw oraz występy tutejszych zespołów folklorystycznych.
Zbiory książkowe biblioteki w Pawłowicach powiększyły się o trzy egzemplarze książki „Pełny bonclok. Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”.