To prosta, szybka, smaczna i bardzo sycąca potrawa z ziemniaków i kiszonej kapusty – prawdziwy rarytas śląskiej kuchni!

Ciaperkapusta, ciapkapusta, panczkraut, pampointkraut, madziar... Wszystkie te tajemnicze nazwy odnoszą się do jednego z prostszych dań śląskiej kuchni. Ciaperkapusta może być samodzielnym daniem, wówczas dodajemy do niej więcej boczku lub podsmażonej kiełbasy. W takiej wersji stworzy także pyszny duet z jajkiem sadzonym. Ciaperkapusta może być też dodatkiem do smażonej ryby, najczęściej karpia, który jest jadany w okresie świąteczno-noworocznym. W tej wersji raczej nie dodaje się boczku, a niewielką ilość masła. Najczęściej podaje się jednak ciaperkapuste z żeberkami, golonką, karbinadlami, krupniokami czy gardawom. Przyprawami, które idealnie podkreślą smak naszego dania są kminek lub majeranek. W niektórych domach potłuczone ziemniaki łączy się z kiszoną kapustą po prostu widelcem na talerzu.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg kapusty kiszonej, 250 g boczku, 1 cebula, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę kroimy bez wcześniejszego płukania. Przekładamy ją do garnka, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości około pół godziny. Ziemniaki gotujemy pod przykryciem, w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, około 25 minut. W tym samym czasie na patelni podsmażamy boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i gnieciemy. Dodajemy kapustę kiszoną, boczek i cebulę. Sok spod ugotowanej kapusty możemy dodać lub nie, w zależności od upodobań. Dodajemy pieprz, a w razie konieczności także sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze gorące danie.

Jak narychtować?
Kiszono kapusta tnymy na drobnij i wciepujymy do gorka. Dolywomy pół szolki wody i warzymy z bobkowymi listkami i nowym korzynim do miynkości kole pół godziny. Ziymioki warzymy we wodzie z łyżyczkom soli. Wyndzonka i cebula tnymy w kostka i smażymy w tygliku. Jak ziymioki bydom miynki to łodcedzomy i puczymy, dodowomy ku tymu uwarzono kapusta i przybrunocone szpyrki z cebulom i korzyni do szmaku. Jak trza to idzie tyż dać wiyncyj soli. Wszysko fajnie miyszomy. Terozki nie tracymy czasu, ino gibko ladujymy na talyrze i jymy!

 

Więcej do poczytania:

Pasta śledziowa

Kiszona kapusta

Śliszki

Bryja, czyli zupa owocowa

Twarda marmolada śliwkowa

Wodzionka - przepis

Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa